یکی از پیشرفت های فناوری را می توان در حافظه ها جستجو کرد. سیستم های امروزی به لطف حافظه های گوناگون با کارایی بالا دارای سرعت و کیفیت خوبی هستند و عملکرد بهتری را می توانند برای کاربران فراهم کنند.حافظه M2SSD یک حافظه برای ذخیره سازی اطلاعات است که بر روسی سیستم کامپیوتر نصب می شود و سرعت آن را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. این حافظه شباهت ها و تفاوت هایی با حافظه SS دارد که به بررسی آن خواهیم پرداخت.
پورت M2 کدام است؟
پورت M2 که در مادربرد به صورت sata pcie مشخص شده است و ssd های M2 روی این پرت نصب خواهند شد، در مادربردهای جدید وجود دارد و جزء پورت های اصلی به شمار می روند. این پورت که برای دیوایس های ذخیره سازی مورد استفاده قرار می گیرد، روی مادربردهای قدیمی مانند چیپست Z87 اینتل وجود ندارند و آن ها را در مادربردهای جدید مانند Z 97 می توان مشاهده کرد.
تاریخچه معرفی و ورود به بازار
سرعت درایوهای ssd بسیار کم و محدود بود و کمتر کسی هم به محدودیت پورت ساتا 2 فکر می کرد زیرا این پورت ها دارای سرعتی معادل 750 مگابایت بر ثانیه داشتند که از سرعت درایوهای SSD رده اول بسیار بیشتر بود. از آن جایی که سرعت بوت ویندوز در hdd از 60 ثانیه به 20 ثانیه کاهش پیدا کرد و به همین دلیل سرورها و ابرکامپیوترها نیاز داشتند تا سرعت بالاتری تامین شود. به همین دلیل درایوهایی با سرعت بالاتر و تکنولوژی های جدیدتر به بازار معرفی شد.
با معرفی درایوهای با باس سریع تر مانند ساتا اکسپرس در اسلات پی سی آی اکسپرس با سرعت های بالاتر از 1000 مگابایت بر ثانیه، باعث شد تا سیستم های کامپیوتر سرعت بالای بوت سیستم را تجربه کنند. این کارت ها که محصولی از OCZ بود، در حالیکه سرعت بسیار بالایی داشتند، ابعاد نسبتا بزرگی نیز داشتند که این اشکال باعث شد پورت های جدید وارد بازار شوند.
پورت ساتا اکسپرس در مادربردها به وجود آمد که بسیار به ساتا شباهت داشت اما دارای سرعت بسیار بالایی بود. در ساتا اکسپرس از باس پس سی آی اکسپرس به جای باس ساتا برای باس ارتباطی استفاده شده است و سرعت بالای آن را نیز می توان به همین دلیل دانست.
پورت M2SSD پورتی بود که در ادامه وارد شدن این پورت ها وارد بازار شد و روی مادربردها قرار گرفت. این پورت را می توان پیش زمینه ورود حافظه های SSD کوچک دانست که در عین کوچکی سرعت بسیار بالایی نیز دارند. این پورت ها در ابتدا برای لپ تاپ ها و اولترابوک ها وارد بازار شدند اما پس از آن روی تمام مادربردها قرار گرفتند به طوریکه امروزه قابل استفاده روی سیستم کامپیوتر نیز می باشند.
انواع حافظه M2SSD
با افزایش سرعت جابجایی اطلاعات کارایی دستگاه نیز بالا می رود. حافظه جامد M2SSD که برای ذخیره سازی داده ها ساخته شده اند، برای دستگاه های باریکی مثل لپ تاپ و کامپیوترهای اولترابوک و تبلت ها بسیار مناسب هستند زیرا دارای ابعاد کوچکتری نسبت به SSD های mSATA می باشند. در واقع می توان گفت که این حافظه جایگزین های SSD های SATA برای این دستگاه ها بودند و به همین منظور نیز طراحی شدند.
مشخصات حافظه M2SSD چگونه تعیین می شود؟
کنسرسیوم PCI-SIG، مشخصات حافظه M2SSD یا فرم فکتور M2 را تعیین کرده است. این کنسرسیوم که از فروشندگان صنایع تکنولوژی و ارگان بین المللی Serial ATA تشکیل شده است، M2SSD از موارد مختلفی مانند موارد زیر پشتیبانی می کند:
- Wi-Fi
- Universal Serial Bus( USB)
- PCI Express PCIe
- Serial ATA SATA
تفاوت میان M2SSD و mSATA
همانطور که گفته شد M2SSD را جایگزینی برای mSATA در نظر گرفتند اما SSD های mSATA امروزه نیز در بازار هستند و در لپ تاپ هایی که از M2SSD پشتیبانی نمی کنند نیز همچنان باقی خواهند ماند. با توجه به اینکه کارت های M2SSD و SSD mSATA دارای فرم فکتورهای مختلفی هستند و کانکتورهای مختلفی نیز دارند، نمی توان از آن ها در یک دستگاه استفاده کرد. در زیر به بررسی چند تفاوت بین M2SSD و SDD mSATA می پردازیم:
- M2SSD نسبت به SSD دارای سرعت بالاتری است.
- M2SSD از رابط هایی مانند PCI 3.0، SATA 3.0 و USB 3.0 پشتیبانی می کند، درحالیکه mSATA SSD تنها از SATA پشتیبانی می کند.
- M2SSD از نظر عملکر مشابه کارت های mSATA SDD می باشد اما کارت های M2 PCIe سریع تر اند.
- M2SSD دارای سرعت معادل 4 گیگابایت در ثانیه به ازای هر Lane دارند اما SSD دارای حداکثر سرعت 600 مگابایت در ثانیه می باشند.
- PCIe این امکان را به M2SSD می دهد تا از پروتکل حافظه غیرفرار یا NVMe استفاده کند. این پروتکل حافظه دارای میزان عملکرد بالاتری نسبت به دیگر رابط ها می باشد و مصرف انرژی پایین تری نیز دارد و عملکرد را برای کاربران بالا بهبود می بخشد.
- M2SSD از چهار خط پهنای باند PCIe استفاده می کند.
شکل و فرم فکتور SSD
SSD دارای فرم مستطیل شکل هستند و دارای ابعاد 22 * 60 * 80 میلی متری می باشند. البته در بازار می توانید کارت هایی با ابعاد 30 * 42 * 110 میلی متری نیز پیدا کنید. نسخه های بزرگ تر دارای تعداد تراشه های NAND بیشتری نسبت به نسخه های کوچک تر هستند.
درایو M2SSD می تواند یک طرفه و یا دو طرفه باشد. اندازه این کارت ها با شماره چهار رقمی و پنج رقمی مشخص می شود. این شماره ها به این صورت است که دو رقم اولشان نشان دهنده اندازه عرض هستند و رقم های باقی مانده نشان دهنده اندازه طول کارت می باشند. اندازه استاندارد برای کامپیوترهای رومیزی و لپ تاپ ها به صورت 2260 مشخص می شود. این رقم به این معناست که این درایو دارای 22 میلی متر عرض و 60 میلی متر طول هستند.
سخن پایانی
در آخر این نکته را ذکر می کنیم که حافظه های M2SSD در دستگاه های جدیدتر مورد استفاده قرار می گیرد و از آن جایی که این فرم فکتور از کارت های mSATA متفاوت است، ممکن است با سیستم های قدیمی سازگار نباشد.
شرکت لپ تاپ کوک تعمیرات تخصصی انواع لپ تاپ از جمله تعمیر لپ تاپ ایسوس ، تعمیر لپ تاپ ایسر ، تعمیر لپ تاپ اچ پی ، تعمیر لپ تاپ دل ، تعمیر لپ تاپ اپل ، تعمیر لپ تاپ لنوو و تعمیر لپ تاپ توشیبا می باشد . برای عیب یابی و مشاوره رایگان با 45102 021 تماس بگیرید.